ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΧΑΝΙΩΝ (πρώην Σ.Ε.Κ ΧΑΝΙΩΝ)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΜΕΩΝ - ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ

Administrator

22 Αυγούστου 2020

Δεν υπάρχουν Σχόλια

Home Δραστηριότητες

Δημιουργία συστοιχίας Η/Υ μέσω KNOPPIX CLUSTER

Δημιουργία συστοιχίας Η/Υ μέσω KNOPPIX CLUSTER

Στα πλαίσια του μαθήματος Ειδικά θέματα στους Υπολογιστές και στα Δίκτυα που διδάσκεται στη Ειδικότητα Τεχνικών Δικτύων και Η/Υ στη Γ’ Τάξη, μαθητές δημιούργησαν μία συστοιχία Η/Υ. Τα στάδια που ακολούθησαν ήταν τα ακόλουθα :

  • Συλλογή υλικού (μητρικές κάρτες, επεξεργαστές, τροφοδοτικά, μνήμες, DVD-ROM), όπως φαίνεται στο παρακάτω φωτογραφικό υλικό.
  • Σύνδεση των εξαρτημάτων και τοποθέτησή τους πάνω στη μητρικές. Για να λειτουργήσει κάθε μητρική χρησιμοποιήθηκε ένα καλώδιο με πλήκτρο (power button), το οποίο συνδέθηκε στη υποδοχή power switch της κάθε μητρικής. Η όλη διαδικασία φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες :

 

  • Δικτυακή διασύνδεση των Η/Υ . Για το λόγο αυτό οι μαθητές κατασκέυασαν καλώδια κατηγορίας CAT 5, μήκους 1,5 m, όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες
  • Η σύνδεση των Η/Υ πραγματοποιήθηκε, από πλευράς διάταξης  υλικού, με τη χρήση 8port switch TP-LINK, όπως φαίνεται παρακάτω:
  • Στο βίντεο που ακολουθεί οι μαθητές εκκινούν το κάθε Η/Υ διαδοχικά.
  • Χρήση λογισμικού KNOPPIX CLUSTER. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκε το LiveCD clusterKNOPPIX_V3.6-2004-08-16-EN-cl1, σε ISO μορφή, και δημιουργήθηκαν αντίγραφά του.Στη συνέχεια οι μαθητές τα τοποθέτησαν στα DVD-ROM της συστοιχίας των Η/Υ. Ρύθμισαν την ακολουθία εκκίνησης από το BIOS των μητρικών πλακετών έτσι ώστε να ξεκινά ο Η/Υ από τη συσκευή DVD, όπως φαίνεται στη παρακάτω εικόνα.
Αφού δημιούργησαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ξεκίνησε η διαδικασία φόρτωσης του λειτουργικού συστήματος, ξεχωριστά σε κάθε Η/Υ, όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες.
Στη συνέχεια επιλέχθηκε η καρτέλα OpenMossix, σύμφωνα με την οποία εμφανίστηκε η διασύνδεση των Η/Υ.
Στη συνέχεια, άνοιξαν τερματικό παράθυρο και πραγματοποίησαν άσκηση με εντολές για πολυμεσικά στοιχεία. Η διαδικασία αυτή επαναλήφθηκε αρκετές φορές, μέχρις ξεπεράστηκε το 100% του φόρτου εργασίας στο κάθε Η/Υ. Τότε ζητήθηκε συνδρομή από το 2ο Η/Υ και αφότου έφτασε στο 100% χρειάστηκε και η συνδρομή του 3ου Η/Υ, όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες
Συνοψίζοντας, η χρήση κατάλληλου υλικού (μητρική πλακέτα, μνήμη, επεξεργαστή κ.α.) μετά από αξιολόγηση, δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός Υπερ-υπολογιστή. Με τη χρήση του κατάλληλου λογισμικό διασύνδεσης, ο Υπερ-υπολογιστής αυτός αξιοποιεί στο έπακρο κάθε μονάδα, πριν αυτή βρεθεί στο κάλαθο των ..ανακυκλώσιμων υλικών.