ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΧΑΝΙΩΝ (πρώην Σ.Ε.Κ ΧΑΝΙΩΝ)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΜΕΩΝ - ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ

Administrator

23 Αυγούστου 2020

Δεν υπάρχουν Σχόλια

Home Δραστηριότητες

Εργ.Δραστηριότητα : Δείτε τον τόπο με τα μάτια των ντόπιων

Εργ.Δραστηριότητα : Δείτε τον τόπο με τα μάτια των ντόπιων

Με την  δράση των μαθητών μας με τίτλο « Δείτε τον τόπο με τα μάτια  των ντόπιων» επιδιώκουμε ο επισκέπτης του τόπου μας να είναι «ταξιδιώτης» και όχι  «τουρίστας». Να γνωρίσει ερχόμενος εδώ τις ιδιαιτερότητες αυτού του τόπου, την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία του.
Οι μαθητές μας δουλεύουν με επιμονή και υπομονή  πάνω σε ένα χάρτη που σκοπό έχει να προβάλλει αυθεντικές γωνιές του τόπου μας. και να αναδείξει άγνωστα και αναξιοποίητα αξιοθέατα που μόνο μέσα από τα μάτια ενός ντόπιου μπορείς να δεις!. Να αφηγηθεί ιστορίες  και  θρύλους  που μόνο από  ντόπιους  μπορείς να ακούσεις. Πιο συγκεκριμένα:
Ας δούμε, τώρα, αναλυτικά τη δραστηριότητα:
Οι μαθητές επιλέγουν ένα σημείο πάνω στο ψηφιακό χάρτη (Google Maps) , όπου θέλουν να την μοιραστούν με τους δυνητικούς επισκέπτες του νομού μας. Αφού κρίνουν ότι το σημείο αυτό περιέχει πληροφορία – η οποία θα ήταν  καλό να διαμοιραστεί – ,  συντάσσουν ένα σύντομο κείμενο σε λιτό λόγο. Στη συνέχεια, επισκέπτονται το αξιοθέατο που περιέχεται σαν πληροφορία και κάνουν λήψη φωτογραφίας. Την επεξεργάζονται και την αποθηκεύουν στο  κατάλληλο μέγεθος  χρησιμοποιώντας  λογισμικό  ελεύθερου κώδικα , όπως είναι το gimp ή το  fotosizer, ώστε να μπορεί  να δημοσιευτεί  στο Διαδίκτυο. Από το Πρόγραμμα του Google earth εντοπίζουν τις συντεταγμένες  όπου αφορούν το  αξιοθέατο οι οποίες θα βοηθήσουν κάποιον που θέλει να το επισκεφτεί. Δημιουργούν στο Google maps τον δικό τους χάρτη τον όποιο ονομάζουν  «Ο νομός Χανίων με τα μάτια των ντόπιων». Τον διαμοιράζουν μεταξύ τους για να μπορέσουν όλοι να ανεβάσουν την πληροφορία που κρίνουν ότι αξίζει να δημοσιευτεί. Αφού ορίσουν το σημείο με τις συντεταγμένες γεωγραφικού μήκους και γεωγραφικού πλάτους τοποθετούν  τον τίτλο στο αξιοθέατο και  τη διεύθυνση  της δημοσιευμένης εικόνας ή εικόνων, έτσι ώστε να εμπλουτιστεί  η πληροφορία. Τα σημεία που προτείνουν  συμβολίζονται με μία «ψηφιακή πινέζα»  πάνω στο ψηφιακό χάρτη του νομού μας που έχουν φτιάξει οι ίδιοι οι μαθητές ( τριες).
Στις ψηφιακές πινέζες χρησιμοποίησαν  χρώματα τα οποία επέλεξαν με βάση τη πληροφορία που βρήκαν . Έτσι, όπως φαίνεται και στη παρακάτω φωτογραφία :
• Με καφέ χρώμα συμβολίζονται τα μνημεία θρησκευτικού τουρισμού.
• Με Κίτρινο χρώμα τα μνημεία που αφορούν σε θρύλους και έθιμα .
• Με πράσινο τα μνημεία της φύσης  και οι φυσιολατρικές διαδρομές.
• Με μπλε οι   άγνωστες και μη  διαφημισμένες  παραλίες του τόπου μας.
• Με κόκκινο όλα τα άλλα.
Κατόπιν ακολουθεί η μετάφραση στα Αγγλικά σε πρώτη φάση και σε μεταγενέστερο χρόνο σε Γαλλικά και Γερμανικά κάθε πληροφορίας που παρέχουμε. Και επειδή είναι ένα λογισμικό  ανοικτού κώδικα που συνεχώς θα βελτιώνεται και θα εμπλουτίζεται ,  χρόνο με το χρόνο , με σκοπό  να εκπλήσσει ακόμα και τους ντόπιους!